Un botez cu ursitoare

Multa lume stie ca ursitoarele sunt 3 surori care ursesc doar lucruri bune fiecarui nou-nascut. Ceea ce mai putini stiu este faptul ca, de fapt, la inceput au fost 9 surori. Trei dintre ele se ocupau cu descantacele de urat si de dragoste, alte trei obisnuiau sa poceasca oamenii, si in sfarsit mai erau si cele trei zane bune, ursitoarele, care urseau destinul pruncilor. O data pe an,  mai exact de Rusalii, cele 9 surori de intalnesc si petrec o intreaga noapte, dansand si cantand de bucurie ca s-au vazut.  Legenda spune ca surorile fac o hora magica in acea noapte, dansand atat pe pamant cat si in aer, si ca nimeni nu trebuie sa le vada.
Pe vremuri se spunea ca dupa cum prevestesc ursitoarele ca va fi viata celui abia nascut, asa se vor tese si firele vietii lui. Acum, ursita a devenit ceva simbolic dar care, asemenea multor obiceiuri s-a pastrat si ofera tuturor celor prezenti darul unor frumoase amintiri iar celui mic un simbol al unei vieti pline de frumos si bunatate.
Batranii de la sate spuneau ca daca se intampla ca vreun muritor care nu este curat la suflet sa le vada sau sa paseasca pe locul unde au incins ele hora, acesta se imbolnaveste de “luat de Rusalii”, boala de care se poate scapa doar prin descantece sau prin intrarea in Hora Calusarilor. Insa acestea sunt vechile traditii pentru ca acum cele trei ursitoare au pasit in era moderna si ele asteapta sa fie invitate la petrecerile de botez ale celor mici pentru a le ura de bine si a le prevesti un viitor frumos si luminos.
Cele trei tinere ursitoare vor aduce daruri multe si pline de insemnatate: tamaie, aghiasma, orez, grau si altele asemenea care in traditia populara romaneasca si nu numai, semnifica daruri de bunatate, frumusete si prosperitate.
Daca nu ma crezi, da un click aici si vezi si tu cum ursitoarele vor raspunde fara intarziere chemarii facute de tine, venind din palatul de clestar unde locuiesc, acolo sus in nori. Pentru ele nici o petrecere de votez nu este straina iar trasura cu cai inaripati le va duce oriunde le vei chema.
Asa ca transforma petrecerea de botez a celui mic in cea mai speciala petrecere organizata vreodata, cu ajutorul acestor ursitoare magice.