Ce sunt cosmarurile?

Visele care starnesc sentimentul de teama sunt unele dintre cele mai frecvente vise ale oamenilor – poate chiar mai frecvente decat visele obisnuite. Insa trebuie facuta o distinctie foarte clara intre visele care starnesc teama si cosmaruri. Putem simti teama chiar ca urmare a unui eveniment neplacut sau ciudat sau aflati fata in fata cu o decizie greu de luat, sau cu o situatie noua in care nu stim cum sa actionam. Poate fi vorba despre teama, nu ca stimul negativ, ci ca de un stimul care uneori ne ajuta chiar sa alegem un drum anume. De asemenea, copiii pot simti teama in timpul viselor, atunci cand visul implica separarea de parinti, de casa, indepartarea de prieteni dragi sau mutarea intr-o casa noua.

Pe de alta parte, cosmarul este un vis de groaza, cu situatii si prezente infioratoare. Printre personajele care populeaza cel mai adesea cosmarurile regasim monstri, vampiri, fantome, diavoli, sau persoane necunoscute care ne ataca sau poate chiar personaje cunoscute care se transforma in calai. Mai rau este ca desi in general exista tendinta de a uita visele, din pricina senzatiei groaznice pe care o lasa in urma, cosmarurile nu se uita foarte usor. Putem da sens viselor si gasi interpretarea viselor, in dictionare online de vise, dintre care cevisez.ro pare a fi cel mai complet si, mai ales, cel mai usor de folosit.

De-a lungul timpului, psihologii si medicii care au studiat visele, cu precadere cosmarurile, si au incercat sa gaseasca un sens aparitiei acestora si mai ales o traducere, au atribuit aparitia cosmarurilor, ba unor cauze fizice, ba unor cauze psihice. Freud punea chiar aparitia comsarurilor pe seama anomaliilor sexuale si a tulburarilor psihice si sustinea ca intensitatea cosmarului creste direct proportional cu senzatia de vinovatie a celui care viseaza si care in perioadele de veghe isi reprima anumite tendinte.