Integrarea in societate – Pe cine integram de fapt? Episodul 2: Tiganii

Ziceam ceva intr-un alt articol despre integrarea categoriilor defavorizate in societatea noastra luxurianta. Despre handicapati am scris deja, urmeaza o alta categorie favorita a europenilor: tiganii. O sa tipe toti ca nu sunt tigani, sunt rromi. Sa ne fie cu pardon, dar tigani s-au nascut, tigani or sa moara! Termenul inducator in eroare de rrom a aparut cam de cand au inceput reprezentantii etniei sa misune prin Europa libera si sa tipe in gura mare ca ei este romani. Si de la roman la rrom este mica diferenta, mai ales pentru straini. Dar de ce nu vor tiganii sa-si recunoasca obarsia?

Cumva din cauza ca multi din neamul lor au ajuns delicventi? Si asta le-a adus o “faima” nedorita? Cu alte cuvinte le este cam rusine cu descendenta. In special ca majoritatea tiganilor declara sus si tare ca sunt romani neaosi. Cum se intampla ca, americanii, de exemplu, nu declara niciodata ca sunt tigani, rromi, francezi sau alte natii? Nici alte natii nu o fac. Chiar si evreii au inceput sa-si sustina provenienta, numai tiganii nu vor sa-si accepte neamul.

Si fiind un neam umblaret nevoie mare, au impanzit Europa cea generoasa, muncind din greu prin diferite parti si populand parcurile centrale, raspunzand senin ca sunt romani din Romania. Problema este ca Europa cea generoasa si amatoare de integrare nu pune umarul la integrarea asta si ii face pachet pe tigani, trimitandu-i mereu inapoi la turnuletele lor alexandriene. Cam la asta se rezuma integrarea tiganilor in contextul european. Plus faima consistenta capatata de adevaratii romani peste hotare.

Sa aruncam un ochi si in tara noastra scumpa, sa vedem cum stam cu integrarea etniei.

Stam chiar bine, am putea spune! Desi se plang mereu si sunt pline televiziunile de reportaje lacrimogene cu tigani, situatia lor este destul de buna la nivel de integrare in societate. Puradeii facuti fara numar, mo' au dreptul la scoala, iar la liceu si facultate au locuri rezervate la admitere, doar pe baza unei adeverinte. Indiferent de notele pe care le au. Cu alte cuvinte, intr-o exagerare a situatiei, poti sa pici admiterea la liceu ori facultate cu o nota de 8 sau 9, “datorita” unui tigan cu nota 4, care are prioritate. Frumos, este? Eu ma chinui sa invat, iar puradelul intra din inertie.

Mai departe pe linia vietii, atunci cand reusesc sa se angajeze, tiganii se incapataneaza sa-si aduca toata familia la locul de munca. Asa... pentru reintregire. Si ce familie! Clanuri de 10-20 de persoane sunt ceva normal la etnie.

Si unde sunt copii multi, drumurile la spital sunt dese, iar internarile si mai dese, de teama unei rascoale cu arme albe in fata refuzului de a fi internat un membru al familiei. Daca tot vorbim de privilegii, tiganii nu au niciodata nevoie de bilet de RATB si nici nu sunt niciodata controlati.

In ce priveste integrarea tiganilor in general, cineva mi-a pus candva o intrebare interesanta: “Cum sa putem trai langa ei daca nu ii integram si acceptam, data fiind rata lor de inmultire?” Eu as spune ca ne descurcam bine cu integrarea, iar ei cu inmultirea – in cateva zeci de ani romanii vor fi asimilati complet de catre tigani, ale carei semne deja se vad bine in jurul nostru.