Portarul in futsal

Orice se poate spune despe futsal – ca nu este un sport popular sau mai degraba popularizat, ca nu este un sport din care se castiga bani sau ca nu este un sport care sa cucereasca prea multi fani – insa un singur lucru nu se poate nega niciodata cand vine vorba despre fotbal de sala. Anume ca este un sport extrem de dinamic si de rapid, care implica activ pe toti cei aflati in teren, fie ca este vorba despre atacanti, fie ca este vorba despre portari. 

Este un sport care necesita calitati fizice si tactice foarte serioase, in primul rand pentru ca se joaca pe un teren mic. Acesta este si motivul pentru care intr-o partida de futsal se inscriu mult mai multe goluri decat intr-o partida de fotbal de camp, iar jocul este mai placut spectatorilor tocmai datorita actiunii la cote inalte. Pentru ca este un joc activ si unul care presupune multe goluri, rolul portarului in acest sport este unul diferit de cel al portarului de la fotbal si mai ales este unul foarte special. El participa la atac, trebuie sa isi miste picioarele foarte bine si sa aiba reflexe foarte bune si viteza de reactie. De asemenea, in fotbalul de sala portarii nu raman intr-o pozitie fixa pe linia portii, ci sunt in cotinua miscare in functie de directia in care se misca mingea pe teren. Unele dintre caracteristicile indispensabile pentru un sportiv care isi doreste sa devina portar de futsal sunt: concentrarea, viteza de reactie, flexibilitatea, balanta, puterea si capacitatea de concentrare foarte buna. 

De asemenea, elementele tehnice vor trebui sa ii fie foarte bine cunoscute, la fel ca si tactica de joc pe care o foloseste antrenorul. Rolul portarului in intreaga evolutie a echipei pe teren este unul determinant, existand situatii in care el insusi initiaza un atac.