Mesaje hartuitoare din partea bancilor

Bancile si companiile de telefonie mobila au trecut la externalizarea datoriilor rau-platnicilor inca de la prima luna de restanta. Ai o luna mai proasta in care ai neaparat de facut niste cheltuieli suplimentare, complet neprevazute si nu te poti organiza cu niciun chip sa platesti rata la banca? 

In orice lume civilizata ai primi un mesaj din partea bancii si ai fi lasat sa gasesti o solutie pentru a re-echilibra bugetul. Ei bine, nu si in Romania. Mai mult decat atat, la noi telefoanele de la banca incep cu zece zile inainte de data scadenta a ratei lunare: “Va reamintim ca rata creditului dvs este scadenta in data de…” si continua cu cinci zile inainte, cu trei si apoi in ziua scadentei “Va reamintim ca rata creditului dvs este scadenta astazi, daca ati efectuat deja plata va multumim si va rugam sa ignorati acest mesaj”. Ca si cum ai putea sa ignori astfel de mesaje, care nu iti dau pace, care nu te lasa sa faci vreo abatere cumva de la bugetul lunar fara sa te simti vinovata, fara sa stai zi de zi cu gandul la rate, la probleme, la datorii, de parca nu stam si asa cu totii destul cu gandul la bani si la in ce hal ne-am amanetat viitorul. Odata depasita data scadenta… sa te tii mesaje, apoi telefoane, emailuri, primele intelegatoare, apoi din ce in ce mai amenintatoare, apeluri urgente intai de la sucursala unde ai facut creditul, mesaje in care directoarea te roaga prieteneste sa gasesti o solutie, apoi iti bate usor obrazul, urmeaza telefoanele din centrala, pe un ton ratoit si vadit hotarat sa te bage in sperieti.

Dupa care trec cele 21 de zile in care se straduiesc sa te aduca pe calea cea buna si daca nu se poate si nu se poate sa smulga vreo promisiune de plata de la tine, externalizeaza datoria catre firmele de recuperare datorii. Iadul pe pamant!