Modalitati prin care tehnologia ne-a afectat creierul

Teoria „cultivarii”. Televiziunea ne afecteaza modul in care gandim. Nu prea suntem asa de buni in a diferentia realitatea de fantezie. Conform unor teorii foarte populare din comunicare, televiziunea prezinta imagini ale unei lumi care nu reflecta realitatea: droguri, violenta, saracie, ura, toate la superlativ. Pe masura ce urmarim aceeasi si aceeasi proiectie a realitatii, telespectatorii, oamenii chiar incep sa integreze aceste imagini deformate in perceptia personala asupra realitatii. Iata, asadar, esenta teoriei cultivarii.

Efectele negative ale acesteia ajung pana intr-acolo incat se formeaza opinii si credinte foarte puternice bazate pe o viziune distorsionata a lumii. Desi a fost contestata, teoria in sine a fost aprobata de-a lungul timpului si de alte experimente. Camerele digitale au schimbat modul in care luam parte la evenimente. In trecut, daca voiai sa faci o fotografie, trebuia sa pui in aparatul foto urias un film pe care puteai imortaliza pana la 20 de imagini. Developarea lor era un chin care presupunea existenta unei camere intunecate, indemanarii si rabdarii, asta daca nu cumva greseai si distrugeai filmul expunandu-l la lumina… Un rolfilm in plus la un eveniment important era un must-have. In prezent, camerele digitale care pot stoca mii de poze au anulat toate problemele din trecut. Daca fotografiile sunt proaste se pot sterge, se pot reface, se poate adapta lumina, exista filtre etc.

Ca urmare, multi oameni petrec mai mult timp impreuna la evenimente, concerte, petreceri stiind ca upload-ul si fotografiatul sunt niste actiuni care tin nu mai mult de cateva secunde. Steve Coburn, un doctorand care a studiat fenomenul, a explicat ca participantii la concerte sunt disperati dupa a impartasi si prietenilor experienta „cool” de acolo, prin poze postate pe diferite site-uri. Evenimentul devine dintr-odata o forma de actualizare a sinelui si pozele sunt uploadate pe retelele de socializare tocmai pentru a expune imagine proiectata, pozitiva, a sinelui.