Portarul in futsal

Orice se poate spune despe futsal – ca nu este un sport popular sau mai degraba popularizat, ca nu este un sport din care se castiga bani sau ca nu este un sport care sa cucereasca prea multi fani – insa un singur lucru nu se poate nega niciodata cand vine vorba despre fotbal de sala. Anume ca este un sport extrem de dinamic si de rapid, care implica activ pe toti cei aflati in teren, fie ca este vorba despre atacanti, fie ca este vorba despre portari. 

Este un sport care necesita calitati fizice si tactice foarte serioase, in primul rand pentru ca se joaca pe un teren mic. Acesta este si motivul pentru care intr-o partida de futsal se inscriu mult mai multe goluri decat intr-o partida de fotbal de camp, iar jocul este mai placut spectatorilor tocmai datorita actiunii la cote inalte. Pentru ca este un joc activ si unul care presupune multe goluri, rolul portarului in acest sport este unul diferit de cel al portarului de la fotbal si mai ales este unul foarte special. El participa la atac, trebuie sa isi miste picioarele foarte bine si sa aiba reflexe foarte bune si viteza de reactie. De asemenea, in fotbalul de sala portarii nu raman intr-o pozitie fixa pe linia portii, ci sunt in cotinua miscare in functie de directia in care se misca mingea pe teren. Unele dintre caracteristicile indispensabile pentru un sportiv care isi doreste sa devina portar de futsal sunt: concentrarea, viteza de reactie, flexibilitatea, balanta, puterea si capacitatea de concentrare foarte buna. 

De asemenea, elementele tehnice vor trebui sa ii fie foarte bine cunoscute, la fel ca si tactica de joc pe care o foloseste antrenorul. Rolul portarului in intreaga evolutie a echipei pe teren este unul determinant, existand situatii in care el insusi initiaza un atac.

Integrarea in societate – Pe cine integram de fapt? Episodul 2: Tiganii

Ziceam ceva intr-un alt articol despre integrarea categoriilor defavorizate in societatea noastra luxurianta. Despre handicapati am scris deja, urmeaza o alta categorie favorita a europenilor: tiganii. O sa tipe toti ca nu sunt tigani, sunt rromi. Sa ne fie cu pardon, dar tigani s-au nascut, tigani or sa moara! Termenul inducator in eroare de rrom a aparut cam de cand au inceput reprezentantii etniei sa misune prin Europa libera si sa tipe in gura mare ca ei este romani. Si de la roman la rrom este mica diferenta, mai ales pentru straini. Dar de ce nu vor tiganii sa-si recunoasca obarsia?

Cumva din cauza ca multi din neamul lor au ajuns delicventi? Si asta le-a adus o “faima” nedorita? Cu alte cuvinte le este cam rusine cu descendenta. In special ca majoritatea tiganilor declara sus si tare ca sunt romani neaosi. Cum se intampla ca, americanii, de exemplu, nu declara niciodata ca sunt tigani, rromi, francezi sau alte natii? Nici alte natii nu o fac. Chiar si evreii au inceput sa-si sustina provenienta, numai tiganii nu vor sa-si accepte neamul.

Si fiind un neam umblaret nevoie mare, au impanzit Europa cea generoasa, muncind din greu prin diferite parti si populand parcurile centrale, raspunzand senin ca sunt romani din Romania. Problema este ca Europa cea generoasa si amatoare de integrare nu pune umarul la integrarea asta si ii face pachet pe tigani, trimitandu-i mereu inapoi la turnuletele lor alexandriene. Cam la asta se rezuma integrarea tiganilor in contextul european. Plus faima consistenta capatata de adevaratii romani peste hotare.

Sa aruncam un ochi si in tara noastra scumpa, sa vedem cum stam cu integrarea etniei.

Stam chiar bine, am putea spune! Desi se plang mereu si sunt pline televiziunile de reportaje lacrimogene cu tigani, situatia lor este destul de buna la nivel de integrare in societate. Puradeii facuti fara numar, mo' au dreptul la scoala, iar la liceu si facultate au locuri rezervate la admitere, doar pe baza unei adeverinte. Indiferent de notele pe care le au. Cu alte cuvinte, intr-o exagerare a situatiei, poti sa pici admiterea la liceu ori facultate cu o nota de 8 sau 9, “datorita” unui tigan cu nota 4, care are prioritate. Frumos, este? Eu ma chinui sa invat, iar puradelul intra din inertie.

Mai departe pe linia vietii, atunci cand reusesc sa se angajeze, tiganii se incapataneaza sa-si aduca toata familia la locul de munca. Asa... pentru reintregire. Si ce familie! Clanuri de 10-20 de persoane sunt ceva normal la etnie.

Si unde sunt copii multi, drumurile la spital sunt dese, iar internarile si mai dese, de teama unei rascoale cu arme albe in fata refuzului de a fi internat un membru al familiei. Daca tot vorbim de privilegii, tiganii nu au niciodata nevoie de bilet de RATB si nici nu sunt niciodata controlati.

In ce priveste integrarea tiganilor in general, cineva mi-a pus candva o intrebare interesanta: “Cum sa putem trai langa ei daca nu ii integram si acceptam, data fiind rata lor de inmultire?” Eu as spune ca ne descurcam bine cu integrarea, iar ei cu inmultirea – in cateva zeci de ani romanii vor fi asimilati complet de catre tigani, ale carei semne deja se vad bine in jurul nostru.

Chestionare auto categoria C

In cazul in care ai peste 21 de ani si doresti sa dobandesti inca o litera pe permisul de conducere, fie ca ai nevoie, fie ca pur si simplu vrei tu, trebuie sa te informezi cu privire la cateva detalii. Pentru categoria C de pilda, examenul teoretic nu este greu, insa nu are nici grade de comparatie, el poate doar sa fie mai complex fata de cel pentru categoria A sau pentru categoria B. 

Totusi, avand in vedere ca baza este deja conturata, cu siguranta nu veti intampina probleme. Cand vine vorba insa despre teste categoria C, problema sta putin altfel deoarece trebuie sa dati dovada de atentie, de multa disciplina si de spirit practic. In categoria C intra autovehiculele care transporta maxim opt persoane exceptand locul soferului si care au o masa mai mare de 3500 de kilograme. Categoria C are si ea mai multe subcategorii la randul sau, iar aici amintim: CE, atunci cand vorbim despre un autovehicul tragator ce face parte din categoria C si o semiremorca sau o remorca, care poate sa aiba masa totala maxima de 750 de kilograme, categoria C1, este cea care include autovehicule care au masa cuprinsa intre 3.500 si 7.500 de kilograme, iar pentru aceasta ai nevoie de implinirea varstei de 18 ani. Pe de alta parte avem si categoria C1E, categoria care include autovehiculele din categoria C1 care au o semiremorca sau o remorca, a caror greutate insa nu trebuie sa depaseasca totalul de 12.000 de kilograme. 

Pentru obtinerea unui permis auto cu categoria C trebuie sa urmati un curs de macar 11 saptamani, in urma caruia se va da un examen teoretic, ce consta in completarea unui chestionar cu 26 de intrebari, iar minimul de intrebari completate corect este de 22, in plus se mai da si un chestionar de 11 intrebari specifice din care trebuie completate bine macar 8 intrebari.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este extrem de vital pentru corpul nostru si il producem prin sistemul nostru propriu. Noi nu ne bazam pe dieta noastra sa il furnizeze. Daca ar fi sa nu mai mancam niciodata nici un fel de colesterol, corpul nostru ar produce tot ce este necesar. Cand am manca alimente cu colesterol in ele, corpul nostru ar reduce productia sa interna, pastrand astfel echilibrul corect de care avem nevoie pentru ca organismul nostru sa functioneze bine. Acesta functioneaza in acelasi fel ca un termostat pentru a mentine camera la temperatura potrivita.

Colesterolul este o grasime. Este, de asemenea, un sterol din care sunt facuti hormonii steroizi. Arata un pic precum ceara de albine. Acesta curge prin sange efectuate prin particule mici de proteine ​​acoperite numite lipoproteine​​, care se amesteca usor cu sangele. Grasimile in aceste particule sunt o combinatie de colesterol, trigliceride si fosfolipide care detin totul impreuna.

De ce avem nevoie de el si ce face?

Colesterolul este vital pentru supravietuirea organismului nostru. Am muri literalmente fara el. Cele patru functii principale sunt:
 
  • El ajuta pentru a face invelisul exterior al fiecarei celule din corpul nostru
  • Produce acizii biliari care digera alimentele in intestine
  • Acesta ajuta organismul sa produca vitamina D si transporta alte vitamine liposolubile
  • Este implicat in producerea de hormoni proprii, cum ar fi testosteronul si estrogenul

Bebele participa sau nu la petrecerea de botez?

Cate bordeie, atatea obiceie… Insa, prin natura sa, botezul este un eveniment special, cu o incarcatura emotionala deosebita si asteptat cu mare drag de toti membri familiei. Este momentul in care noul membru al familiei va deveni crestin, moment marcat printr-o petrecere pe cinste de catre parinti.

Fireste ca, se cade ca micul botezat sa se afle alaturi de invitati la petrecere si sa fie vazut de catre cei care ii sunt alaturi. Cu toate acestea, este greu sa tinem un copil de doar cateva luni (40 de zile in familiile traditionaliste) in galagie, lumina si fum, fara ca el sa isi poata respecta programul de acasa. De aceea de multe ori se opteaza pentru trimiterea copilului acasa devreme, cu una dintre bunici sau pentru inchirierea unei camere (daca exista aceasta posibilitate) in hotelul unde are loc evenimentul sau in apropiere, daca este vorba doar despre un salon de evenimente sau restaurant, fara posibilitati de cazare. De multe ori cel mici nici macar nu participa la eveniment, ci este adus de catre nasa acasa, imediat dupa botez, si lasat acasa fie in compania bonei fie in compania unei bunici, in timp ce cei mari chefuiesc. Masura este discutabila…

Trimitem oaspetilor invitatii botez pentru ca este vorba despre un eveniment dedicat celui mic si potrivit este ca si bebele sa participe la eveniment, cel putin pentru doua-trei ore pentru a fi prezentat musafirilor si celor care de fapt au venit sa participe la evenimentul sau. Astfel, cei prezenti vor avea o poza de la eveniment alaturi de micut, caci acestea sunt uzantele, iar daca se folosesc serviciile unui fotograf si cameraman profesionist acesta cu siguranta va face cateva cadre cu fiecare invitat in compania celui mic, cadre ce pot fi trimise mai tarziu alaturi de un card de multumire pentru participare.

10 lucruri care imi plac la nebunie

In viata asta atat de diversa exista foarte multe lucruri care imi plac, insa exista mai putine care imi plac la nebunie si dupa care ma topesc.

Bine nu toate sunt lucruri si nu toate au un fundament, unele mai mult sau mai putin pot deveni indispensabile iar altele sunt obligatorii prezente in viata mea. Totusi cand vine vorba de preferinte, fiind foarte stricta cu propria persoana cat si cu cei din jur, aleg cu atentie ceea ce mi se cuvine si nu las pe nimeni sa imi imuna lucruri. Astfel cele mai iubite lucruri de mine sunt:
  •     Iubitul meu – imi place la nebunie si mi-e dor de el si cand e langa mine
  •     Pisicile – ma opresc la fiecare pe strada sa o mangai sau chiar sa ma joc cu ea daca imi permite
  •     Vanilia – am tot ce se poate cu vanilie, de la comestibile pana la cosmetice, gel de dus cu vanilie, crema de corp cu vanilie, crema de picioare, parfum, balsam de buze si tot ce se mai poate
  •     Culoarea verde – am o gramada de haine verzi, oja, clame de par, esarfe, incaltari si multe altele
  •     Mancarea chinezeasca – pot sa mananc la nesfarsit, pana pocnesc
  •     Ploaia de vara – m-as topi in ea si as renaste la nesfarsit
  •     Zapada pufoasa si brazii de Craciun, as vrea sa tina mai mult si sa ma satur de ei
  •     Laptele, as face baie in lapte daca as putea, cu miere de albine, insa deoacamdata nu ma pot opri din a-l bea cand incep. Cand am baut prima data mi-am dat seama ce inseamna o viata numai lapte si miere
  •     Teatrul – as merge non stop – as dormi in teatre daca s-ar putea
  •     Libertatea – aici pot sa includ si fluturii – mi se par fascinanti si de ce nu si pestii.

Desigur ca lista poate sa continue cu multe alte lucruri, dar preferintele de top sunt acestea. La urma urmei nu cred ca trebuie sa avem in vedere numai lucrurile placute ci si oamenii. Iar aici daca ar fi as pune-o si pe nepotica mea pe locul doi. Are doi anisori si e o nastrusnica. Iti cam zdruncina ideile si-ti cam zguduie lumea, dar ce sa-i faci?! E de-a noastra si ea.