Evolutia sanilor in perioada sarciniiSchimbarile ce apar la nivelul sanilor sunt considerate a fi primele indicii ale unei sarcini. Daca, pana acum, sanii erau considerati o podoaba de catre majoritatea femeilor, in momentul in care apare sarcina, trebuie sa fiti constiente ca sanii dumneavoastra vor suferi unele schimbari dramatice, deoarece acestia se pregatesc sa isi exercite, in sfarsit, rolul principal, si anume acela de a produce lapte pentru bebelusul ce va sosi.

Care sunt principalele modificari ale sanilor in perioada sarcinii?

Cresterea in volum

Inca din primele sase saptamani, sanii viitoarei mamici vor incepe sa creasca, in primul rand datorita grasimilor ce se acumuleaza, dar si excesului de secretie a laptelui. Atunci cand sarcina ajunge la jumatatea perioadei, volumul sanilor va ramane acelasi pana la sfarsitul sarcinii. Dupa nastere, excesul de lapte va face ca sanii mamicii sa fie si mai proeminenti.

Sensibilitate crescuta

Modificarile ce apar in organism in perioada sarcinii pot produce unele dureri si, de asemeni, o sensibilitate la atingeri, insa nu in toate cazurile fiind un disconfort. Trebuie sa stiti ca aceasta sensibilitate crescuta este datorata hormonilor.

Culoarea

Inca din a 3-a saptamana, mameloanele incep sa-si schimbe treptat culoarea si in acelasi timp, marimea. Uneori, este posibil sa observati unele mici vene ce apar pe sanii dumneavoastra, insa nu trebuie sa va faceti griji deoarece acest aspect nu va dura mult.

Mancarimile

Aceste modificari pot conduce si la senzatia de mancarime, insa majoritatea mamicilor considera aceste mancarimi mai mult o stare de placere decat una de disconfort.

Scurgeri

Lichidul aflat in sani inainte de secretia laptelui poate iesi inainte de alaptat. Aceasta scurgere poate fi de culoare albicioasa sau galbuie si apare, de obicei, din al 2-lea trimestru de sarcina.

Cateva sfaturi pentru ingrijirea sanilor in perioada sarcinii

Medicii recomanda sa purtati in timpul sarcinii numai sutiene din bumbac, care sa fie destul de largi si daca se poate fara metal, deoarece pot aparea anumite iritatii ale pielii. De asemeni, este recomandat sa evitati dusurile fierbinti deoarece acestea pot dilata foarte mult vasele capilarele de sange. Pentru a va tonifia sanii, este indicat sa efectuati exercitii zilnice acasa, sau chiar puteti practica inotul pe spate. Trebuie sa aveti grija, in special, in ultimile luni de sarcina, deoarece atunci va aparea secretia de colostrum, un lichid galbui, si este necesar sa curatati sanii cu apa si sapun pentru a evita cojitele ce se depun pe sfarcuri.

In timpul vizitelor regulate pe care trebuie sa le faceti in aceasta perioada la doctorul dumneavoastra, il puteti intreba daca aveti voie sa faceti anumite exercitii fizice pentru tonifierea sanilor. Datorita faptului ca sanii sunt formati dintr-un tesut adipos, nu ii ve-ti putea modela prin exercitii fizice complexe, asa cum puteti face cu gambele, fesele sau abdomenul. In cazul sanilor, orice exercitiu aerobic este foarte util, iar inotul este alegerea perfecta, deoarece o mare parte din greutatea corpului este preluata de catre apa. Totusi, nu este indicat sa faceti exercitii fizice in exces, deoarece, la inceputul sarcinii, organismul secreta un hormon denumit relaxina, ce inmoaie muschii si articulatiile. Astfel, acest hormon combinat cu exercitiile fizice in exces, poate conduce la riscuri mari de accidentare.

Puteti discutata mai multe despre modificarile sanilor in sarcina cu alte gravide si mamici pe forumul 7 pitici.