Alimentatia copilului provoaca aparitia cariilor

Din ce in ce mai multi copii ajung in cabinetele stomatologice in ultimii ani, si nu neaparat pentru controale de rutina si preventie, ci pentru tratamente. Cariile copiilor si lupta pentru o dantura sanatoasa la varste dintre cele mai fragede sunt una dintre provocarile pe care medicii stomatologi le au de infruntat, pentru ca parintii nu au grija suficient de dieta celor mici, ca si de igiena dentara a acestora. Nesupravegherea copiilor in timpul periajului, uneori chiar lipsa periajului cel putin o data pe zi, dar mai ales o dieta care face rau dintelui sunt principalele cauze ale aparitiei de carii dentare.

Mai multe tipuri de alimente pot cauza carii dentare la copii. Nu este vorba numai despre bomboane sau dulciuri, asa cum multi am fi tentati sa credem, ci si despre alte tipuri de alimente. Se incadreaza la categoria de alimente care provoaca afectari ale dintelui alimentele bogate in carbohidrati, dar si anumite fructe, sucuri, bauturi carbogazoase, unt de arahide, snacksuri si chipsuri, acestea din uma fiind unul dintre principalii vinovati de aparitia cariilor. Bauturile carbogazoase distrug smaltul dintilor, ajungandu-se astfel la carii. In plus, daca eroziunea ajunge dincolo de smalt, incepe sa se instaleze durerea si sensibilitatea dentara, pot aparea infectii ale nervului si se poate ajunge chiar la tratamente de canal. Factorii care duc la formarea cariilor sunt frecventa cu care aceste alimente sunt consumate, dar si cat de mult raman particule de astfel de alimente in gura. Parintii ar trebui sa incurajeze copiii sa isi mentina igiena orala chiar si atunci cand sunt la scoala, cu o simpla clatire a dintilor dupa masa.

De asemenea, alimentele bogate in zahar ar trebui cat mai bine rationalizate si daca ar fi posibil chiar sa se evite consumarea lor. Daca e „musai” ca cel mic sa bea cate un suc din cand in cand e bine sa fie baut cu paiul, pentru ca astfel zaharul nu vine in contact cu dintii. De asemenea, un mar pe zi poate contribui in mod esential la sanatatea dintilor.