Alimentatia copilului provoaca aparitia cariilor

Din ce in ce mai multi copii ajung in cabinetele stomatologice in ultimii ani, si nu neaparat pentru controale de rutina si preventie, ci pentru tratamente. Cariile copiilor si lupta pentru o dantura sanatoasa la varste dintre cele mai fragede sunt una dintre provocarile pe care medicii stomatologi le au de infruntat, pentru ca parintii nu au grija suficient de dieta celor mici, ca si de igiena dentara a acestora. Nesupravegherea copiilor in timpul periajului, uneori chiar lipsa periajului cel putin o data pe zi, dar mai ales o dieta care face rau dintelui sunt principalele cauze ale aparitiei de carii dentare.

Mai multe tipuri de alimente pot cauza carii dentare la copii. Nu este vorba numai despre bomboane sau dulciuri, asa cum multi am fi tentati sa credem, ci si despre alte tipuri de alimente. Se incadreaza la categoria de alimente care provoaca afectari ale dintelui alimentele bogate in carbohidrati, dar si anumite fructe, sucuri, bauturi carbogazoase, unt de arahide, snacksuri si chipsuri, acestea din uma fiind unul dintre principalii vinovati de aparitia cariilor. Bauturile carbogazoase distrug smaltul dintilor, ajungandu-se astfel la carii. In plus, daca eroziunea ajunge dincolo de smalt, incepe sa se instaleze durerea si sensibilitatea dentara, pot aparea infectii ale nervului si se poate ajunge chiar la tratamente de canal. Factorii care duc la formarea cariilor sunt frecventa cu care aceste alimente sunt consumate, dar si cat de mult raman particule de astfel de alimente in gura. Parintii ar trebui sa incurajeze copiii sa isi mentina igiena orala chiar si atunci cand sunt la scoala, cu o simpla clatire a dintilor dupa masa.

De asemenea, alimentele bogate in zahar ar trebui cat mai bine rationalizate si daca ar fi posibil chiar sa se evite consumarea lor. Daca e „musai” ca cel mic sa bea cate un suc din cand in cand e bine sa fie baut cu paiul, pentru ca astfel zaharul nu vine in contact cu dintii. De asemenea, un mar pe zi poate contribui in mod esential la sanatatea dintilor.

Trairea la nesfarsit a scenariului din „Big”

Va mai amintiti de filmul Big si de Tom Hanks, in care un baietel isi dorea sa devina adult? Dorinta sa devine realitate si a doua zi se trezeste cu un corp de adult, dar aceeasi minte de copil. Daca va ganditi mai bine, scenariul Big este chiar terifiant, sa aveti un corp de adult, dar o minte de copil este un lucru deosebit de inspaimantator. In realitate, acest scenariu s-a intamplat in 2008, protagonistul fiind Naomi Jacobs.

Jacobs avea 32 de ani si deja se simtea foarte rau dupa mai bine de zece ani de faliment financiar, abuz de droguri si hoinarit pe unde apuca. Intr-o dimineata s-a trezit si si-a dat seama ca ultimii 17 ani i s-au sters subit din memorie. Ultimul lucru pe care si-l amintea era ca avea 15 ani, se urca intr-un pat dublu in care se afla si sora sa si incerca sa nu-si faca griji in legatura cu examenul la limba franceza care il astepta. Din perspectiva lui Naomi s-a culcat adolescenta si s-a trezit adult.

Mintea sa de adult nu cunostea nimic din tehnologia secolului XXI si nici macar copilul sau de 10 ani. Interesant este ca nu exista nici un motiv psihic pentru care Jacobs sa aiba aceasta amnezie. De fapt, ea suferea de amnezie disociativa, ceea ce insemna ca stergerea amintirilor a fost cauzata de factori psihologici. A fost stresata si traumatizata de trecutul sau, asa ca al sau creier a sters cu buretele tot ce fusese urat in viata ei.

Managementul cablurilor – estetic si practic

Cablurile care atarna sau firele care traverseaza intreaga casa, de care ne impiedicam la fiecare pas si pe care incercam sa le lipim de tocuri sau de praguri au un dusman de temut si foarte la indemana, de care insa uitam foarte des. Atunci cand cablurile ascunse in perete nu sunt deloc o optiune, fie din motive de comoditate, fie din motive estetice, fie din motive financiare, solutia usoara si practica este un canal cablu Legrand, care nu numai ca da un aspect mult mai aratos interioarelor casei sau sediului unei companii, ci este si usor de montat si in plus asigura o protectie esentiala cablurilor.

Canalul pentru cablu de la Legrand, DLP-S, se instaleaza foarte usor fie pe perete, fie pe pardoseala sau pe tavan, si in plus vine in cadrul unui sistem cu accesorii din care fac parte unghiuri interioare si exterioare, derivatii, imbinari pentru profile si capace, pereti despartitori, astfel ca sistemul de canal de cablu de la Legrand poate fi folosit pentru orice tip de spatiu sau de aplicatie, fie ca este vorba despre curenti slabi sau despre curenti tari. Prinderea sistemului se face foarte rapid, datorita profilelor si capacelor cu ghidare automata, iar accesoriile permit o fixare foarte buna si o imbinare estetica, perfecta pentru interioare confortabile si placute. In gama DLP-S exista canale cablu cu unul sau cu doua compartimente, care pot fi alese in functie de necesitatile fiecarui interior, si trei dimensiuni distincte (85x50, 100x50 si 130x50 mm – cu doua compartimente - toate cu lungimea de 2 metri), dar si varianta universal (100x50 mm), toate de culoare alb.

Temperatura de utilizare este cuprinsa intre -5 si +60 de grade Celsius, nu propaga flacara si confera izolare electrica si protectie impotriva socurilor mecanice si in plus nu au caracteristica de continuitate electrica. Aparatele din gama Mosaic sunt perfect compatibile cu sistemul DLP-S, si se monteaza foarte usor.

Voluntariatul - arma secreta a tinerilor de pretutindeni

Saptamana trecuta am fost la conferinta care a avut ca tema centrala “drumul spre succes in cariera”. Printre sfaturi si povesti, la un moment dat a venit vorba de voluntariat si impactul pe care il poate avea acesta in dezvoltarea profesionala, dar si cea personala. Au fost pareri pro si contra. Unii sustineau ca voluntariatul nu este de ajutor in cariera pentru ca angajatorii cauta persoane cu experienta in adevaratul sens al cuvantului. Astfel ca, daca nu lucrezi cu un contract de munca, in conditii normale, sub supraveghere, angajatorul nu poate sa stie daca tanarul este capabil sa indeplineasca sarcinile, sau nu. Pe de alta parte, parerile pro referitoare la valoarea voluntariatului in cariera au fost si ele numeroase.

S-a adus in discutie ideea ca daca un angajator vede ca tanarul, proaspat absolvent, a avut parte de experiente extracuriculare si s-a implicat in diverse activitati fara a beneficia de remunerare, atunci se pot trage o serie de concluzii. Dintre ele mentionez: absolventul poate sa lucreze in echipa, poate sa relationeze, sa se descurce mai usor la locul de munca, poate sa daruiasca si sa lucreze cu placere. Un alt argument adus in favoarea voluntariatului este ca pus in situatii reale de munca, tanarul invata sa se autocunoasca. Astfel, stii care isi sunt slabiciunile si care iti sunt punctele forte. Din cate am observat eu, in alte tari in Europa se tine foarte mult cont de experienta voluntariatului. Ca sa poti sa primesti, trebuie in primul rand sa stii sa daruiesti. Si eu am facut voluntariat. Pot sa spun fara nici o retinere ca din fiecare experienta am avut de invatat multe, am cunoscut oameni minunati, am vazut cat pot si pana unde ma pot dezvolta, am descoperit alte oportunitati si am muncit cot la cot cu persoane care isi luau salariu din acelasi domeniu. Nu am considerat nici macar o clipa ca lucrez degeaba. Stiam ca la final, intr-un fel sau altul, voi gasi o rasplata in tot ceea ce fac. Nu stiu cat conteaza asta la angajare. Daca as fi un angajator care cauta tineri responsabili si implicati, cu dorinta de crestere in cariera, as apela in primul rand la voluntari. Nu toti avem ocazia sa fim angajati din primul an de facultate, dar oricare dintre noi are ocazia sa se implice in proiecte de voluntariat. Daca iti doresti o cariera intr-un anumit domeniu, atunci cauti organizatii serioase care se ocupa de asa ceva si fara indoiala vei avea parte de experiente uimitoare. Exista chiar si oportunitati de a practica voluntariatul in strainatate.

Am prieteni care sunt plecati in tari precum Franta, Olanda sau Germania si practica voluntariatul. Au cazarea, masa si o bursa lunara pentru cheltuieli asigurate. Cred cu tarie si sustin pana la capat ca voluntariatul poate sa schimbe vieti. Voluntariatul poate sa devina o arma secreta cu care tinerii pot porni in viata. Bagajul de experiente si cunostine al fiecaruia dintre noi nu poate fi inlocuit, pierdut sau furat si este nepretuit. Tocmai de aceea trebuie sa investim cat de mult posibil in noi insine.