O pasiune in desert

O pasiune in desert este o poveste originala, de mici dimensiuni, dar cu o mare putere de observatie scrisa de Honore de Balzac.

In timpul unei expeditii in nordul Egiptului, un soldat francez cade in mainile magrebienilor si este dus de acesti arabi in deserturile aflate dincolo de cascadele Nilului. Pentru a pune intre ei si armata franceza o distanta linistitoare, magrebienii au marsaluit fortat si nu s-au oprit pana la caderea noptii. Netrecandu-le prin cap ca prizonierul i-ar putea veni ideea sa fuga, s-au multumit sa-i lege mainile si s-au culcat cu totii.

Cand vajnicul provensal a vazut ca dusmanii nu-l mai supravegheaza, a apucat cu dintii un iatagan, apoi a taiat sforile care ii pecetluiaumainile si s-a eliberat. Nerabdator sa gaseasca tabara alor sai, si-a fortat intr-atat armasarul, incat bietul animal si-a dat duhul, cu coastele sfasiate de pinteni, lasandu-l pe soldat in mijlocul desertului.

Dupa  ce a mers o vreme prin nisip cu toata energia unui ocnas evadat, soldatul a trebuit sa se opreasca. Desi in Orient cerul e frumos noaptea, nu s-a mai simtit in puteri sa-si continue drumul.

Dimineata l-au trezit razele nemiloase ale soarelui, care, cazand direct asupra granitului, faceau o arsita nimicitoare. Cand si-a aruncat privirea in jur, dupa ce a numarat palmierii, cea mai ingrozitoare disperare i-a napadit sufletul: Era un ocean fara margini.

Cu toate ca deznadejdea il cuprinse in mijlocul desertului, soldatul a continuat sa mearga in speranta ca armata lui Bonaparte este pe urmele lui.A trecut ziua si seara din nou l-a prins in desertul fara margini. La miezul noptii, somnul i-a fost tulburat de un zgomot iesit din comun. O groaza teribila i-a inghetat inima: in intuneric deslusea doua luciri slabe, galbene.

De aici incepe o adevarata poveste de dragoste intre pantera si tanarul soldat de 22 de ani. De teama ca leul Egiptului sa nu-l priveasca drept o prada, francezul si-a aratat afectiunea fata de fiorosul animal. 

A ales sa nu fuga, spunandu-si ca ar fi o moarte singura, dar in cele din urma, dupa zile de tandreturi piperata cu o teama zdrobitoare, are loc si confruntarea a carei final nu este deloc pe placul iubitorilor de animale.