Un semn distinctiv sau un element care poate strica estetica pielii, alunita este intalnita la majoritatea oamenilor, in diverse zone ale corpului. Aparent inofensiva si uneori folosita pe post de atu pentru a arata mai sexy, alunita poate avea culoare maronie sau poate imprumuta din culoarea pielii. Unele alunite sunt proeminente, altele sunt plane, cele mai periculoase fiind cele care sunt in relief si care pot trada o forma de cancer de piele. Melanomul este foarte raspandit in toata lumea si anual sunt diagnosticate sute de persoane, o parte dintre ele ajungand sa moara din cauza acestor banale „aparitii”. Ceea ce ar trebui sa ingrijoreze si sa impuna imediat un tratament alunite este asimetria si schimbarea culorii in timp.
Persoanele cu o predispozitie speciala la aceasta forma de cancer sunt cele care au un pigment foarte deschis care este usor afectat de razele solare. Pentru a determina ce tip de tratament este necesar pentru scoaterea alunitelor, se va apela la medicul dermatolog care dupa ce va crea o harta dermatoscopica, va putea sa recomande tratamentul corespunzator si recomandari prin care sa se evite expunerea prelungite la soare sau la solar. Specialistii de la Clinica Hebra Dermatologie vor monitoriza cu atentie alunitele de pe tot corpul si vor stabili in timp daca este nevoie si de interventie chirurgicala, excizie. Anestezia in acest caz va fi sub forma unei creme aplicate local. Dupa ce alunita e indepartata, aceasta va fi trimisa la laborator pentru analiza histopatologica si stabilirea unui diagnostic final.
Excizia se aplica doar la alunitele care sunt supuse permanent unui risc de lovire, taiere sau deranjeaza la mers - de exemplu cele aparute la stinghia piciorului. Spre deosebire de tratamente cutanate clasice, care urmaresc decolorarea sau ascunderea alunitei, excizia elimina complet orice risc si reface complet zona, redandu-i aspectul estetic dorit de pacient.