Saptamana trecuta am fost la conferinta care a avut ca tema centrala “drumul spre succes in cariera”. Printre sfaturi si povesti, la un moment dat a venit vorba de voluntariat si impactul pe care il poate avea acesta in dezvoltarea profesionala, dar si cea personala. Au fost pareri pro si contra.
Unii sustineau ca voluntariatul nu este de ajutor in cariera pentru ca angajatorii cauta persoane cu experienta in adevaratul sens al cuvantului. Astfel ca, daca nu lucrezi cu un contract de munca, in conditii normale, sub supraveghere, angajatorul nu poate sa stie daca tanarul este capabil sa indeplineasca sarcinile, sau nu.
Pe de alta parte, parerile pro referitoare la valoarea voluntariatului in cariera au fost si ele numeroase.
S-a adus in discutie ideea ca daca un angajator vede ca tanarul, proaspat absolvent, a avut parte de experiente extracuriculare si s-a implicat in diverse activitati fara a beneficia de remunerare, atunci se pot trage o serie de concluzii. Dintre ele mentionez: absolventul poate sa lucreze in echipa, poate sa relationeze, sa se descurce mai usor la locul de munca, poate sa daruiasca si sa lucreze cu placere. Un alt argument adus in favoarea voluntariatului este ca pus in situatii reale de munca, tanarul invata sa se autocunoasca. Astfel, stii care isi sunt slabiciunile si care iti sunt punctele forte.
Din cate am observat eu, in alte tari in Europa se tine foarte mult cont de experienta voluntariatului. Ca sa poti sa primesti, trebuie in primul rand sa stii sa daruiesti.
Si eu am facut voluntariat. Pot sa spun fara nici o retinere ca din fiecare experienta am avut de invatat multe, am cunoscut oameni minunati, am vazut cat pot si pana unde ma pot dezvolta, am descoperit alte oportunitati si am muncit cot la cot cu persoane care isi luau salariu din acelasi domeniu. Nu am considerat nici macar o clipa ca lucrez degeaba. Stiam ca la final, intr-un fel sau altul, voi gasi o rasplata in tot ceea ce fac.
Nu stiu cat conteaza asta la angajare. Daca as fi un angajator care cauta tineri responsabili si implicati, cu dorinta de crestere in cariera, as apela in primul rand la voluntari. Nu toti avem ocazia sa fim angajati din primul an de facultate, dar oricare dintre noi are ocazia sa se implice in proiecte de voluntariat. Daca iti doresti o cariera intr-un anumit domeniu, atunci cauti organizatii serioase care se ocupa de asa ceva si fara indoiala vei avea parte de experiente uimitoare.
Exista chiar si oportunitati de a practica voluntariatul in strainatate.
Am prieteni care sunt plecati in tari precum Franta, Olanda sau Germania si practica voluntariatul. Au cazarea, masa si o bursa lunara pentru cheltuieli asigurate.
Cred cu tarie si sustin pana la capat ca voluntariatul poate sa schimbe vieti. Voluntariatul poate sa devina o arma secreta cu care tinerii pot porni in viata. Bagajul de experiente si cunostine al fiecaruia dintre noi nu poate fi inlocuit, pierdut sau furat si este nepretuit. Tocmai de aceea trebuie sa investim cat de mult posibil in noi insine.