Noroiul bentonitic – fluid de foraj pentru pereti mulati

Bentonita este un tip de argila capabila de dilatare si gelifiere atunci cand este dizolvata in apa, si care este folosita in constructii, in mod deosebit la lucrari de excavare si de fundare.

Denumirea de bentonita vine de la numele orasului american Fort Benton, unde a fost descoperita. Avand un continut de peste 85% de montmorilonit, bentonita este considerata o argila cu un continut plastic foarte mare.

Exista doua tipuri importante de bentonita: bentonita de sodiu (care se dilata) si bentonita de calciu (care nu se dilata). Bentonita de sodiu este numita in general bentonita, in timp ce bentonita de calciu este numita Pamantul lui Fuller.

Din ce in ce mai multe proiecte de constructii civile folosesc in prezent bentonita amestecata cu apa, ca fluid de foraj, sub denumirea de noroi bentonitic. In mod principal companiile mari, asa cum este si Terratest, folosesc astfel de fluide de foraj, apreciate pentru calitatile si functiile lor.

Noroiul bentonitic se foloseste pentru a sprijini lucrarile de excavare, prin exercitarea de presiune hidrostatica asupra peretilor excavarii. De asemenea, noroiul bentonitic sigileaza terenul de fundare, ramanand in excavare si nealunecand in solurile din jur. In plus, pentru a tine deoparte detritusul de baza excavarii si pentru a impiedica straturile maloase sa se adune pe fundul santurilor sapate, se foloseste tot noroi bentonitic.

Cele mai obisnuite lucrari din cadrul proiectelor de constructii civile la care se foloseste bentonita sunt legate de construirea de pereti mulati Terratest, cunoscuti si sub denumirea de pereti diafragma sau pereti ingropati. In acest caz, bentonita ofera sprijin pentru peretii excavarii, echilibrand in acelasi timp presiunea solului si a apei din panza freatica.

Pe de alta parte, noroiul bentonitic impedica infiltrarea fluidului in sol prin crearea unei bariere pe laturile santurilor sapate. Bentonita se mai poate folosi si la turnarea de piloti forati cu diametru mare, investigatii pentru soluri instabile, tuneluri sau pereti separatori care actioneaza ca bariera impotriva apei freatice.