Curatarea pieselor, floare la ureche cu noile sisteme tehnice de curatare

Procesul de productie este deosebit de important, insa si mai importanta e forma finala a pieselor sau produselor care ies de pe linia de productie. Printre alte operatiuni la care sunt supuse diferitele produse se afla si sablarea si spalarea pieselor, cu ajutorul unor sisteme tehnice de curatare.

Daca e sa ne referim la sablare, una dintre operatiunile pe care le putem face cu niste sisteme tehnice de curatare, prima data cand a fost obtinut un brevet de inventie pentru acest procedeu a fost in 1870. Pe scurt, sablare nu e altceva decat finisarea/curatarea pieselor unui produs final, sa zicem, prin procese abrazive ce implica impingerea cu putere a aerului si a unor agenti abrazivi inspre piesa de curatat. Agentii abrazivi pot fi fie de natura metalica, fie naturala-de exemplu, nisip. Adesea, sablarea precede vopsirea pieselor, desfasurandu-se doar in medii controlate, ferite de contactul cu oamenii, pentru ca aerul sub presiune si nisipul pot sa fie foarte perioculoase daca ajung in apropierea unui individ. Astfel de sisteme tehnice de curatare gasim prin companiile metalurgice, pe santiere navale dar chiar si prin gospodarii unde e nevoie de curatare rapida, de calitate. Dar curatarea prin metode abrazive nu e un proces inventat de om. Natura, asa cum o vedem noi, cand mai puternica, cand dand semne de slabiciune, a „inventat” sablarea „naturala”, de pilda, cu mii de ani inaintea noastra, a oamenilor.

Observam prin multe locuri ferite de actiunea distructiva a omului anumite eroziuni ale solului produse de vant sau chiar a formelor de relief care pana atunci au fost neatinse. Asta dovedeste ca, poate, omul s-a inspirat din natura atunci cand a avut nevoie sa faca anumite lucruri in industrie si nu a stiut cum. In plus, multe procese si procedee industriale au un corespondent in natura, unde apar in mod natural, rezultatul fiind asemanator.