Moduri bizare in care pipaitul iti poate schimba judecata

Meditatia si schimbarile celulare. Intr-un studiu surprinzator, cei care sufereau de afectiuni cu caracter emotional generate de recuperarea dupa cancerul de san si faceau meditatie si yoga au reusit sa-si mentina lungimea telomerilor, acele repetii din cadrul finalului cromozomilor din ADN. Cei care nu au facut meditatie si yoga aveau telomeri mai scurti. Telomerii lungi inseamna ca celulele vor imbatrani mai greu, protectia impotriva bolilor grave functioneaza perfect.

Cand telomerul este prea scurt, cromozomul nu poate face cat de multe copii ale sale doreste, asa ca celula moare. Puteti sa va imaginati imbatranirea celulara ca un ceas de mana clasic. Cat timp ceasul ticaie, celulele traiesc si produc noi celule. Cand ceasul sta, timpul se opreste si celulele mor. De aceea vrem ca telomerii sa se mentina lungi. Pentru ca studiul a durat doar trei luni, nu prea se stie cat a durat efectul de mentinere a lungimii telomerilor. Tehnologia „touch-back”. Intr-un domeniu numit haptica, oamenii de stiinta vor sa integreze atingerea in tehnologii care fac parte din viata noastra zilnica. Folosindu-se de „iluzia denivelarii virtuale”, cercetatorii au reusit sa afle cum anume proceseaza creierul informatiile primite de la atingerea facuta de mai multe degete in acelasi timp. Iluzia amintita apare atunci cand degetul simte anumite forte pe suprafata plana care duc la aparitia iluziei denivelarii virtuale. Cu alte cuvinte, daca mergeti cu degetele pe un ecran cu doua denivelari virtuale, creierul va percepe doar prima denivelare, daca degetele si denivelarile sunt uniform aranjate in spatiu. Aceasta coincidenta altereaza perceptia atingerii.

In acest fel, oamenii de stiinta vor putea da iluzia de adancime ecranelor plate. Orbii vor putea sa foloseasca ecranele cu atingere, in timp ce tastaturile de pe ecranele plate se vor simti ca unele 3D. Ideea este sa se aduca atingerea in lumea digitala prin intermediul preceptiei unei suprafete plane ca avand textura si forma. Ecranul dvs. tactil va va raspunde printr-o alta atingere in viitor.