Animale simpatice care au schimbat cursul istoriei

O victorie a pestelui. De multe ori e vorba de un soldat care isi sacrifica viata pentru a se castiga batalia. Asa s-a intamplat in 1801 in batalia de la Copenhaga, numai ca eroul necunoscut, acel brav soldat care a luptat pentru tara sa, pentru ca ai sai camarazi sa castige a fost… un peste. Batalia de la Copenhaga a fost una navala si a implicat englezii si danezii. Era doar o parte din blocada gandita de englezi pentru a opri inaintarea lui Napoleon.

Danemarca s-a raliat si ligii pentru neutralitatea armata care insista la un comert gratuit cu Franta. Asa ca englezii au facut tot posibilul sa sparga Liga si au inceput cu Danemarca. Daca negocierile pasnice esuau, o intreaga flota urma sa intre in batalie cu danezii. Amiralul Parker, om batran de vreo 60 de ani si cumpatat si-a luat insa masuri de precautie, si asta pentru ca doar ce se casatorise cu o pustoaica de 18 ani-rusine sa-i fie! Amiralul Horation Nelson insa, care-l seconda pe Parker ar fi vrut sa atace imediat danezii si sa nu le mai dea nicio sansa. Parker s-a opus si l-a impiedicat sa-si faca de cap. Chiar atunci a intrat in joc calcanul victorios si patriot. Intr-o noapte foarte furtunoasa, Nelson se apucase de pescuit calcani, care erau foarte multi in zona unde ajunsesera. Nelson a prins imediat un ditamai calcanul si i l-a trimis Amiralului Hyde Parker, care adora acest tip de mancare.

Nelson a reusit sa-l imbuneze pe amiral, spre norocul englezilor. In schimb, Nelson a primit un escadron cu propriile nave. Asa a inceput batalia de la Copenhaga. Insa nu a facut-o de unul singur, ci cu ajutorul nepretuit al… calcanului.