Costinesti - statiunea tineretului

Costinesti este atat una dintre localitatile-statiune de pe tarmul Marii Negre cat si resedinta comunei cu acelasi nume. Daca in mod permanent, statiunea nu are decat 905 locuitori, pe parcursul verii aceasta devine un adevarat lacas de distractie si voie buna, tineri de pretutindeni venind pentru atmosfera specifica a acestei zone.
Chiar daca la inceput, in anul 1960, Costinesti nu era nimic mai mult decat un mic sat pescaresc, in ziua de astazi a devenit o destinatie de vara absolut ideala si extrem de populara in special printre cei tineri, printre studenti. Pe parcursul erei comuniste, in Costinesti s-a construit un singur hotel plus numeroase vile si bungalouri acestea fiind extrem de diferite atat la stil cat si la confort.
In interiorul tarmului, statiunea are si un mic lac de 7 hectare numit lacul Costinesti. Acesta este singurul lac de pe litoralul Romaniei ce nu este alimentat subteran, iar datorita gradului de salinitate extrem de ridicat s-a format o pelicula de namol folosit in diverse tratamente reumatice.
In Costinesti, fata de alte zone a tarii noastre, turismul a debutat relativ tarziu. In anul 1920 amatorii de pescuit in mare si diversi cercetatori arheologici veneau in actuala statiune. La vremea respectiva, eroziunea falezelor dezgropa fel de fel de cioburi, de banuti, sau de inscriptii care mai de care mai interesante.
Cu toate astea, nici un tanar nu a auzit de “statiunea Costinesti” pana in anul 1949 cand a fost inaugurata prima tabara destinata pionierilor. La numai 10 ani, cand deja avea un renume, in Costinesti a mai fost deschisa si tabara internationala a studentilor. Printre cei care au participat la taierea respectivei panglici a fost si Ion Iliescu, lider al studentilor comunisti la acea vreme, ulterior presedinte al intregii tari. Dupa anul 1966 statiunea Costinesti a cunoscut o crestere mai mult decat masiva in ceea ce priveste infrastructura sa, Nicoale Ceausescu avand poate chiar cel mai important rol in dezvoltarea statiunii.
Exact ca in orice statiune, si in Costinesti exista o serie de obiective si atractii turistice, care mai de care mai interesante. In primul rand, in partea de nord a plajei, foarte aproape de tarm, putem regasi epava Evangheliei, vas grecesc esuat la mal in anul 1960. Daca la inceput scopul acestuia era sa transporte portocale la Constanta, ulterior a devenit una dintre principalele atractii ale Costinestiului.
Desi Costinesti este o statiune in care atat copii cat si adultii se pot simti bine, tinerii sunt de departe cei mai favorizati. Chiar daca viata de noapte de aici nu este la fel de dezvoltata pe cat este cea din Mamaia, pe parcursul verii, din Costinesti nu va lipsi niciodata voia buna, veselia sau chiar muzica ce rasuna pana in zori. Fiind, in mare parte, o statiune frecventata de tineri, despre Costinesti se poate spune ca vara nu doarme niciodata.
In ceea ce priveste conditiile de cazare ale statiunii Costinesti, putem afirma ca acestea variaza de la caz la caz. Este adevarat, exista si hoteluri extrem de luxoase, dar exista si conditii de cazare ... sa spunem insalubre. Preturile, dupa cum probabil v-ati dat seama, variaza si sunt pentru buzunarul oricui. Totusi, de multe ori se intampla sa se faca rabat la calitate.
Totusi, sa nu credeti ca in Costinesti nu se gaseste cazare decenta cu bani putini! In cazul in care rezervarile sunt facute undeva din perioada aprilie – mai, puteti obtine calitate ridicata la pret redus. Pe langa asta, fiind una dintre cele mai cautate statiuni, in special de catre tineri, pe parcursul verii Costinesti se umple pana la refuz. Astfel, puteti avea parte de situatia neplacuta de a nu gasi loc de cazare, si cu totii stim ca acest lucru trebuie evitat si prevenit pe cat posibil.
Se spune ca daca n-ai dormit cel putin o noapte pe plaja din Costinesti, n-ai fost tanar in adevaratul sens al cuvantului. Un sejur in aceasta statiune nu va fi uitat prea curand, indiferent ca ai 7, 18 sau 49 de ani.