Cum identificam perioada fertila

Ovulatia si perioada fertila
 
Ovulatia este acel proces de eliberare a unui ovul matur in ovar, aceasta eliberare facandu-se prin tuburile falopiene. De regula ovulatia apare la jumatatea ciclului menstrual, insa aceasta nu este o regula, ovulatia putand sa intarzie in anumite conditii. Ovulatia apare o singura data pe perioada unui ciclu menstrual, iar in acel moment se poate produce fertilitatea. Ovulatia este un proces extrem de important in ceea ce priveste urmarirea perioadei fertile si in procesul conceperii unui copil.

Cum se poate identifica ovulatia


In cazul in care aveti un ciclu mnstrual regulat, care in mod normal dureaza aproximativ 28 zile, in acest caz femeilor le va fi mult mai usor sa identifice perioada ovulatiei, astfel in a 14 a zi de la prima menstruatie. Exista insa si perioade care incadreaza ciclul menstrual intre 21 si 35 zile, iar in concluzie, perioada fertila o sa fie undeva intre a 10 si a 16 zi. In cazul in care partea feminina are un cilcu menstrual neregulat, atunci este mult mai greu de identificat, insa nu este imposibil.

Temperatura bazala, reprezinta unul dintre semnele ovulatiei


Este bine ca femeile sa stie ca in cazul in momentul in care apare perioada feritla, este indicata si de temperatura bazala, temperatura care creste semnificativ in aceea perioada. Temperatura bazala creste datorita nivelului ridicat de progesteron care este produs pentru a permite ovulului sa coboare inspre uter într-un mediu cat mai fertil. Partea feminina trebuie sa stie ca imediat dupa ovulatie, temperatura corpului poate creste cu cel mult 1 grad celsius.

Pozitia cervixului, un indicator pentru ovulatie


De asemenea, observarea pozitiei cervixului te poate ajuta sa identifici cu usurinta perioada ovulatiei. Ovulatia poate fi determinata si datorita consistentei mucusului cervical si datorita secretiilor vaginale. In prima jumatate a unui ciclu menstrual, cervixul este relativ usor de atins, iar orificiul care poate fi atins ramane inchis. Pe tot parcursul ovulatiei si uneori chiar si dupa, cervixul se ridica in partea de sus a vaginului, totodata acesta este umed si acoperit cu mucus cervical. De precizat este faptul ca toate aceste modificari se intampla, pentru a mentine cat mai bine procesul fertilizarii. Odata cu ovulatia creste si mucusul in cantitate, este semi – transparent si are consistenta unui albus de ou. De precizat este faptul ca la cateva zile dupa ovulatie, cervixul revine la pozitia initiala, iar acesta devine ferm si foarte usor de atins. Odata cu ovulatia, creste si apetitul sexual al femeii, insa acesta nu reprezinta un indicator real al ovulatiei femeii, deoarece este influentat deseori de anumiti factori de mediu. In ziua in care are loc ovulatia, pot sa apara anumite dureri abdominale. De asemenea, greata, balonarea, sau chiar si durerile de cap din timpul actului sexual, reprezinta semne ale ovulatiei. Pe langa aceste numeroase semne, sanii devin mult mai sensibili si putin durerosi daca sunt palpabili. Procesul de indetificare al perioadei fertile are un rol extrem de important, intrucat acesta ajuta cuplurile in conceperea unui copil. Se poate intampla ca identificarea acestei perioade fertile, sa ajute cuplurile sa reuseasca conceperea unui copil inca din prima luna.