In general atunci cand se opteaza pentru inchirierea unei masini pentru o perioada anume, costurile stipulate in contractul de inchiriere includ si asigurarile necesare masinii. Este vorba despre asigurari standard, dintre care prima si cea mai cunoscuta este asigurarea obligatorie pentru
Raspundere Civila Auto (care asigura compania rent a car ca in cazul unei coliziuni provocate de clientul care a inchiriat o masina compania asiguratoare va plati daunele produse tertelor persoane), asigurarea CDW (Collision Damage Waiver) datorita careia in cazul unei coliziuni sau a oricarei daune aduse autovehiculului clientul nu va trebui sa plateasca decat suma depozitata ca garantie, si asigurarea de tip TP (Theft Protect) care asigura clientul ca in cazul in care masina inchiriata va fi furata in perioada in care se afla sub contract nu ii vor fi imputate alte costuri de despagubire catre firma in afara de garantia depozitata initial.
Toate acestea – desi maresc usor costul inchirierii auto – limiteaza considerabil daunele pe care un sofer ar trebui sa le acopere in cazuri nefericite. Si cu toate acestea, nu sunt varianta cea mai fericita, caci clientul va pierde oricum garantia depozitata, chiar si daca nu este vina sa. Pentru a exonera clientul de orice raspundere, exista un tip anume de asigurare. Este vorba despre o asigurare pe zi rent a car, al carei pret se adauga la pretul inchirierii masinii si care scuteste clientul de a mai plati garantia. In functie de compania pentru care se opteaza, dar si de tipul de masina, pretul acestui tip de asigurare poate ajunge si pana la cateva sute de euro. De asemenea, varsta soferului este foarte importanta, caci in general clientii cu o varsta mai mica si o experienta de sofat redusa vor plati asigurarea pe zi la un pret mai mare decat soferii mai experimentati, conditiile fiind stabilite prin contractul cu compania rent a car.