Interpretarile elementelor astrologice oferite de cele mai multe dintre cartile de astrologie contemporana sunt la fel de valoroase pe cat era si cunoasterea traditionala a psihologiei omenesti din vremea lui Ptolemeu, in Alexandria, in masura in care psihologia si sociologia umana s-au schimbat de atunci, ele sunt fara valoare. Dar intrucat natura umana este, la urma urmelor, destul de constanta ca intreg, aplicatiile simbolismului astrologic faurit de Ptolemeu si de predecesorii lui inca sunt adevarate in mare parte astazi dar, in mod evident, foarte false sau incomplete in nenumarate cazuri.
Punctul fundamental de insusit totusi-si pare unul dificil pentru majoritatea oamenilor-este ca obisnuitele carti de astrologie de astazi ofera pur si simplu aplicarea simbolismului astrologic la cateva subiecte traditionale:caracter, sanatate, fericire si chestiuni care afecteaza Statul etc. Aceste aplicatii se bazeaza pe un punct de vedere traditional de bun simt al subiectelor implicate si rezista sau se prabusesc impreuna cu acest traditional punct de vedere. Daca nu stau in picioare, inseamna ca principiile pe care se bazeaza astrologia ca stiinta a simbolismulul sunt gresite. si matematica s-a dovedit a fi un esec cand descoperirea cuantei a rasturnat intregul esafodaj al fizicii moderne. In mod similar, descoperirile psihanalizei, ca si noile conditii sociale dominante astazi, au invalidat multe din afirmatiile traditionale reproduse in textele astrologice moderne referitoare la psihologie, comportament social si abilitati profesionale.
Astrologia propriu-zisa a ramas neatinsa de multe schimbari pentru ca, asa cum afirma Bertrand Russell in legatura cu logica , acesteia ii putem cunoaste adevarul sau falsitatea fara sa studiem lumea exterioara, pentru ca ea se refera doar la manifestari simbolice. Parafrazandu-l, am adauga: certitudinea noastra referitoare la simple propozitii astrologice nu pare analoaga cu certitudinea noastra referitoare la simple fapte psihologice, cum ar fi faptul ca o fata se va indragosti intr-un moment al vietii ei sau va trece printr-o criza emotionala la patruzeci de ani. Asigurarea noastra vine de la o sursa diferita.
Sa incercam sa definim sau cel putin sa sugeram care este aceasta sursa - iata urmatoarea noastra sarcina: o sarcina dificila, pentru ca implica un tip de atitudine fata de viata si fata de constiinta destul de diferit de cel oficial, cel precumpanitor in civilizatia noastra academica si intelectuala. Vom aborda subiectul studiind pe scurt un tip de dezvoltare in gandirea moderna, care este in acelasi timp nou in formularea sa, desi foarte vechi ca obarsie - ne referim la filozofia numita „holism".