Fast-food-ul te lasa fara miros daca abuzezi de el
Nici nu ajungem sa pronuntam cuvantul ca ne vin in minte sute de articole si atentionari pe care le-am auzit peste tot despre cat de rele sunt fast-food-urile si modul nesanatos de preparare. Obezitate, cancer sau chiar moarte, credeam ca le-am auzit pe toate. Dar nu, nu, americanii ne dau alta veste bomba: nu vom mai avea nici miros daca tot continuam sa bagam in noi la cartofi prajiti, shaorma si hamburgeri de la fast-food. Grasimea rea si colesterolul duc la transformarea completa a receptorilor din zona nasului si la disparitia neuronilor care sunt raspunzatori de zona olfactiva de pe creier. Cercetatorii americani au descoperit acest aspect terifiant cand faceau teste pe soareci, care nu mai puteau recunoaste mirosuri normale-cam 50% din ce li s-a dat sa miroasa nu a fost asociat cu nimic de catre creierul lor. Recompensa primita, apa, nu a fost suficient de puternica pentru a-i ajuta asa ca toti soriceii care au avut o dieta plina de grasimi au esuat in recunoasterea mirosurilor comune. Nici cand li s-a dat un miros nou cei cu grasime multa in sange nu l-au putut recunoaste mai usor, adaptarea fiind aproape de zero. La revenirea la stadiul de dinainte de teste, soriceii care avusesera multa grasime in organism au avut in continuare probleme cu mirosurile si recunoasterea lor. Urmatoarea faza a americanilor care studiaza fast-food-ul si grasimile va fi sa vada daca si zaharul are acelasi efect asupra simtului olfactiv si daca exercitiile fizice ne ajuta sa scapam de aceste repercusiuni nedorite asupra sanatatii.