Micsorarea creierului copiilor. Numai in America se estimeaza ca micutii reprezinta cam 24% din populatia totala si mai mult de 36% traieste in conditii de saracie maxima. Asadar e vorba desspre o multime de copii si de aceea trebuie sa intelegem care e impactul saraciei asupra unui grup asa de vulnerabil.
Un studiu din 2015 a dovedit ca nasterea in saracie poate avea un impact major asupra creierului copilului si a dezvoltarii sale inca din primele zile de dupa nastere. Studiul realizat pe mai mult de 1.000 de copii din diverse zone a scos la iveala faptul ca micutii mai saraci aveau mai putine circumvolutiuni la nivel cerebral decat cei care traiau in familii avute. Pe masura ce saracia era mai mare, creierul micutilor devenea din ce in ce mai plat. La nivel cerebral, zonele care erau legate de decizii, de citit si limbaj se dezvoltau foarte prost la micutii care nu aveau ce pune in gura. Studiul nu a demonstrat daca saracia poate influenta si dezvoltarea creierului in alte etape ale varstei sau ce anume influenteaza mai tare dezvoltarea cerebrala.
Alte cauze ale acestor probleme la nivelul creierului pot fi legate de timpul tot mai putin petrecut de parinti alaturi de copiii lor, din cauza locurilor de munca, doua, uneori trei, dar si de stresul enorm pe care-l traverseaza mama in timpul dezvoltarii fatului in uter.