Celulele solare asa cum si numele o spune sunt celulele provenite de la Soare, ele fiind formate din doua sau mai multe straturi, avand in componenta un fel de material semiconductor, unul dintre cele mai cunoscute fiind chiar siliciul. Aceste straturi au grosimi milimetrice, pana la maxim 0.2 milimetri, si desigur pentru ca aceste celule solare sa functioneze e nevoie de doparea cu anumite elemente de natura chimica. Aici procesele sunt mult mai complicate. Pe noi ne intereseaza mai mult de cate feluri sunt celulele solare si cum ne ajuta ele pe noi.
Cum ne ajuta cu siguranta toata lumea stie, avand in vedere ca ele fac parte dintr-un ansamblu complex, iar prin expunerea la lumina puternica implicit la soare se agita, iar electronii care sunt in material produc curent electric. Asta se intampla in cazul panourilor fotovoltaice, deci a celor care genereaza curent electric. O singura celula produce extrem de putin curent, insa daca folosim mai multe incorporate intr-un panou ne putem folosi de intreaga lor energie la capacitati mult mai mari. Atunci cand vorbim de celule solare avem in calcul mai multe categorii, insa o singura clasificare o vom aduce in discutie deoarece aceasta este cea mai des intalnita si cea mai functionala. Astfel avem categoria care se refera la stratul de material, implicit la grosimea sa. Aici putem sa avem celule solare cu strat gros dar si celule solare cu strat subtire. Un alt criteriu destul de des intalnit conform caruia se clasifica celulele solare este si criteriul bazat pe tipul materialului din care sunt construite. Aici avem cel mai des intalnit material Siliciul, insa se mai folosesc si combinatii precum CdTe, CuInSe, GaAs, acestea fiind semiconductoare.
In functie de structura lor de baza avem materiale amorfe sau materiale cristaline, deci monocristaline sau policristaline. Totusi in prezent cand vorbim de celule solare nu trebuie sa ne gandim numai la aceste materiale, deoarece au inceput sa fie folosite foarte mult si materialele de natura organica.