De-a lungul timpului, minciuna si mincinosii au fost subiectul favorit al numeroaselor studii si cercetari. „Minciuna are picioare scurte” e de asemenea un proverb care spune totul-cine minte e prins pana la urma. Insa minciuna are si partile ai bune, dar si ciudateniile ei…
Se crede ca mincinosii au miscari involuntare/voluntare ale ochilor spre stanga sau spre dreapta si asta ii poate da de gol. Psihologii au dovedit contrariul-nu exista nicio legatura intre miscarile oculare si minciuna. Te gandesti apoi ca poti sa afli daca cineva te minte punandu-l la un poligraf, detectorul de minciuni. Problema e ca nimeni n-a inventat pana acum poligraful perfect care sa nu poata fi pacalit. De obicei, un poligraful este influentat de anxietatea si stresul „mincinosului”, insa multi indivizi care ascund adevarul au „antrenament” si pot depasi aceste stari. S-a constat de asemenea ca prin influentarea magnetica a unei anumite parti din creier oamenii pot minti chiar mai mult decat o fac in mod curent. Asadar, poate in viitor poligraful va putea fi „batut” de o „scanare” a creierului.
De multe ori mincinosii de pacalesc pe ei insisi. Printr-un studiu realizat in 2011 s-a dovedit ca persoanele care incearca sa triseze la diferite concursuri, cand sunt pusi in competitie si au de realizat diverse sarcini, isi subevalueaza competentele iar rezultatele sunt mai proaste decat atunci cand ar fi „curati”. De precizat ca adeseori minciuna apare atunci cand timpul nu este prietenul tau si trebuie sa iei decizii rapide, fara sa stai sa te gandesti la implicarile sociale, economice etc. Cu cat timpul trece si ai timp sa formulezi anumite judecati, cu atat minciuna folosita pentru a obtine un profit de orice natura este mai putin probabila.
Insa aceeasi minciuna poate duce si la o mai buna cooperare. Oamenii de stiinta au descoperit ca „deceptia tactica” indusa unui partener de discutii, reprezentarea gresita a realitatii permit exploatarea cooperarii conditionate in favoarea unuia dintre indivizi-cel ce minte.
Credeti ca doar oamenii mari mint? Va inselati amarnic. Copiii dezvolta „abilitatea” de a minti imediat dupa ce incep sa mearga (undeva pe la doi anisori)-atunci incep sa minta „deliberat”, constient. In timp, minciuna asta te poate face… mai destept. Da? Nu e o gluma de doi lei, e un adevar-mincinosii fac legaturi intre „ganduri”, idei care in realitate nu se pot „lega”.