Cine lanseaza invitatia la nunta?

Invitatia la nunta are ca scop a comunica invitatilor informatiile esentiale despre ziua Z atat de asteptata de cei doi miri. Invitatia mentioneaza desigur numele mirilor (optional numele nasilor sau/si al parintilor), locul, data si ora ceremoniei religioase, dar si locul si ora unde va avea loc petrecerea.

Ca regula generala, pe invitatii de obicei se trece numai ceremonia religioasa si petrecerea, fara sa se mentioneze si cununia civila. Motivul ar fi acela ca fie mirii prefera ca partea oficiala a cununiei sa ramana in familie sau alaturi de prietenii apropiati, fie cununia civila are loc intr-o zi anterioara ceremoniei religioase, si atunci din ratiuni economice se evita o mini-petrecere ocazionata de cununie.
Textul care sa atraga atentia invitatilor prin originalitate si senbilitate, totodata, este dezideratul oricarei perechi de miri. Insa, inainte de alegerea textului pentru invitatii nunta, indicat ar fi sa alegeti unul dintre modele de invitatii de la www.invitatiioriginale.ro.

Textul invitatiei va fi apoi ales si in conformitate cu stilul invitatiei, dar si in functie de spatiul efectiv pe care il veti avea pe invitatie. Textul invitatiei poate fi formulat fie ca venind din partea parintilor mirilor, care lanseaza astfel invitatia la nunta copiilor, fie ca venind chiar din partea celor doi miri, aceasta din urma varianta fiind mai intalnita in perioada moderna. Insa, o varianta foarte intalnita este aceea de a se concepe doua serii de inviatii – cu doua tipuri de texte – unul ca venind din partea parintilor, care isi anunta rudele si prietenii in legatura cu nunta copiilor, iar celalalt ca venind din partea mirilor, care isi invita astfel prietenii, colegii de serviciu si familia. Daca se doreste, chiar si stilul invitatiilor poate fi diferit (pastrandu-se totusi o nota comuna): se poate alege un stil mai clasic de invitatie pentru invitatii parintilor si un tip mai ludic de invitatie pentru oaspetii apropiati mirilor.